Pages

2010. augusztus 14., szombat

Padlizsánkrém kétszer

Akinek a családfája bármelyik gyökerével Erdélyben kapaszkodik, már gyerekkorban tetemes mennyiséget fogyaszt el a lila tojásgyümölcsből. Így van ez mifelénk is, és bár én kevésbé vagyok lelkes rántott-padlizsán készítő, mint nagymamám (Mamóka) vagy anyu, de már az én nagyobbik lányom is számolatlanul pakolja a tányérjára a panírozott finomságot. Igaz, Julist nehéz bármi újdonság kóstolásától elriasztani (három éves korától a kedvencei közé tartozik pl. a pesztó). De most komolyan, ki riadna el a padlizsántól? Talán akinél már megkeseredett. Nekik azt javaslom, használjanak fa segédeszközöket, de nálam a rozsdamentes kés sem okozott még problémát.

Szóval, azt kevesen vitatják, hogy a padlizsán finom; de ami igazán jó benne: ha valami egyszerű de mégis nagyon ízletes vacsorára vágyunk, szinte alig kell megmozdítani a kisujjunkat. És amíg a törökparadicsom a sütőben csücsül, nyugodtan végigfüröszthetjük a gyerekeket, felhívhatjuk a legjobb barátnőnket/barátunkat, vagy akár végignézhetjük a kedvenc sorozatunk legfrissebb epizódját is. Lássuk akkor, mennyi munkát kell a dologba beleölni.

Na, tessék, így készül.




Fokhagymás padlizsánkrém

Hozzávalók:
(kb. 2-3 személyre)

1 közepes, érett padlizsán (szép fényes, sötét színű)
1-2 tk citromlé
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek majonéz
2 ek tejföl

bors
2 tk aprított petrezselyem

A tálaláshoz pirítós, paradicsom, esetleg kisebb csíkokra vágott sajt (akár többféle), no meg egy-két-sok pohár vörösbor

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A padlizsánt megmossuk, szárát levágjuk, a sütő grillrácsára fektetjük (középső állásban). Kb. egy óra alatt a héja kissé megfeketedik és hólyagos lesz (negyedóránként nézzünk rá, és fordítsunk rajta egyet), a belseje pedig megpuhul és összeesik.

Ha megsült, a padlizsánt tegyük egy tálba, és zárjuk le fóliával. Kb. 10 perc múlva a fóliát vegyük le, és húzzuk le áldozatunk bőrét. (öööö...)

Fa villával és/vagy spatulával nyomjuk ki a levét, a húsát pedig aprítsuk össze. Keverjük bele az összes hozzávalót, majd hagyjuk kicsit összeérni. Behűtve isteni, de én a legtöbbször nem várok semennyit, még langyosan pirítósra kenem, és volt-nincs. Milyen padlizsánkrém???



 
Vinete

Hozzávalók:
(kb. 2-4 személyre)

1 közepes padlizsán
1/4 fej vöröshagyma összeaprítva (kézbüdösítés helyett aprítson az aprító)
2-4 ek citromlé

bors
olaj - amennyit felvesz, kb. 4-6 ek

Elkészítés:

A padlizsánt 200 fokos sütőben süssük meg, hámozzuk meg, aprítsuk össze (mint az előbbi receptnél). A pépet ízesítsük a hozzávalókkal, majd folyamatos keverés mellett apránként adjuk hozzá az olajat, hogy egynemű legyen a krém.

Hűtsük be, kenjük pirítósra és örüljünk, hogy már megint milyen finomat készítettünk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails