Pages

2010. augusztus 5., csütörtök

Citromos tonhalas tészta

Tulajdonképpen, ez várható volt. Két gyerek mellett nem igazán találok időt mindenre, amire szeretnék. Amíg a "szörnyek" ébren vannak, lehetetlen gép elé ülni, a délutáni alvás idejére (ha egyáltalán ez összejön), rengeteg tennivaló gyűlik össze. Este persze már este van, jó lenne pihenni, vagy blogolás helyett új recepteket gyűjteni. Sosem hittem volna, hogy főzni egyszerűbb (ugye azt MUSZÁJ), mint írni róla.

De elég a rinyálásból. Aki a tonhalat szereti, rossz ember nem lehet. A tészta amúgy is mindenkinél favorit, és a kettő kombinációja meg egyenesen szuper. Akár vendégségbe magunkkal vinni is. Próbáljátok ki. (A receptet a BHG közölte.)




Na, tessék, így készül

Citromos tonhalas tészta

Hozzávalók (4-6 személyre)
1 pohár = kb. 250 ml

2 pohár tollhegy tészta (nyersen mérve)
1 pohár durvára aprított szárzeller
½ fej hagyma aprítva
2 gerezd zúzott fokhagyma
¼ pohár olívaolaj
2 ek liszt
2 ek mustár (fele lehet dijoni)
1 ek aprított kapor (opcionális)
1 tk reszelt citromhéj
¼ tk bors
2 pohár csirkealaplé (lehet kockából)
30 dkg tonhal (konzerv)
½ pohár őrölt fűszeres kruton (vagy zöldfűszerekkel kevert zsemlemorzsa)
2 ek olvasztott vaj
1 kisebb citrom vékonyan szeletelve
1 ek kapribogyó (opcionális)
Kapor ágacska a tálaláshoz (opcionális)


Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 190 fokra. Egy kb 1,5 literes sütőtálat vajazzunk ki, tegyük félre. A tésztát sós-olajos vízben főzzük meg, szűrjük le.

Egy közepes edényben az olívaolajon pároljuk puhára a zellert, a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a lisztet, mustárt, kaprot, citromhéjat és borsot. Kb. fél percig keverve pirítsuk, majd adjuk hozzá a csirkehúslét. Forraljuk kevergetve amíg besűrűsödik. Adjuk a szószhoz a tésztát és a tonhalat, öntsük az egészet a sütőtálba.

A zsemlemorzsát és a vajat összekeverjük, és eloszlatjuk a tésztán. Lefedve 15 percig süssük. Vegyük le a fedőt (vagy alufóliát), a tésztát borítsuk be a citromszeletekkel, és süssük tovább (immár „fedél nélkül”) még öt percig. Tálalás előtt hagyjuk állni öt percet, szórjuk meg a kapribogyóval, és díszítsük a kaporral.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails