Pages

2010. szeptember 29., szerda

Szilváslepény

Elise Bauer tud valamit. Igazából az ő (és családja) receptjeit böngészve jutottam el oda, hogy bele kéne vágni a kedvenc receptjeim összeírásába és fotózásába, és ezzel elég magasra tettem a lécet. Konkrétan, az övé az egyik legnépszerűbb főzős blog a tengerentúlon (jól van, én nem álmodom főállású bloggerségről, hacsak nem nyerek épp a lottón, de ahhoz minimum lottózni kéne). A receptjei közül elsőként kipróbált muffin indítja ezt a blogot, és akinek az bejött, biztosan ez a lepény is tetszeni fog.




Finom, gyümölcsös süti, ami kellően fűszeres és egyáltalán nem száraz. Elise blogjáról még annyit, hogy néha valószínűleg telepátiával működik, mert épp akkor bukkantam a "Hogyan főzzük és együk meg az articsókát" című bejegyzésére TÖK VÉLETLENÜL, amikor épp egy nyers articsókafejet forgattam - elég tanácstalanul - a kezemben. Tehát, a következő receptet a simplyrecipes.com oldalon találtam.




Na, tessék, így készül. 

Szilváslepény

Hozzávalók

4 személyre
(1 pohár = kb. 250 ml)

15 dkg puha vaj
1/4 barnacukor (nádmelaszos, sötétbarna)
8 szem szilva kimagozva, félbevágva
4 ek tej
1 tk citromlé
3/4 pohár liszt
1 tk sütőpor
1/2 (vagy 1) tk őrölt fahéj
Csipet só
1/2 pohár cukor
Fél narancs héja reszelve
1 tojás
1 tk vaníliaaroma (vagy rumaroma, vagy rum, esetleg bumm…)
4 db kb. 3 dl-es sütőforma

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, vajazzuk ki a formákat. Olvasszunk fel kb. 8 dkg vajat, majd keverjük simára a barna cukorral. Öntsük a kivajazott formák aljára (egyenlően osszuk el a masszát). Minden formába tegyünk 4-4 szilvadarabot, vágott felükkel lefelé.

A tejet és a citromlét keverjük össze (a tej összeugrik, de így a jó), tegyük félre. Egy külön tálban szitáljuk össze a lisztet, sütőport, a fahéjat és a sót.

A maradék vajat keverjük habosra a cukorral és a narancshéjjal, majd keverjük bele a tojásokat és a vanília (vagy rum) aromát. A tojásos keverékhez váltakozva adjuk hozzá a száraz hozzávalókat és a citromos tejet.

A tésztát egyenlően elosztva öntsük az előkészített formákba, majd tegyük azokat egy sütőlapra. Közepes bordamagasságon süssük kb. 35-40 percig, amíg a beleszúrt fapálcikára nem ragad nyers tészta. (A szilvalé látszhat rajta.) Ha szükséges, sütés közben forgassuk meg a formákat, hogy a sütik egyenletesen süljenek.

Hagyjuk kihűlni a formákban, majd futtassunk végig egy kést a sütik pereme mentén. Borítsuk egy-egy desszerttányérra, és gyönyörködjünk benne. Kísérheti tejszínhab vagy vaníliafagyi, meg a többi vendég féltékeny pillantása (amíg tart).

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails