Pages

2010. szeptember 28., kedd

Tojás reloaded

Apa általában a könnyebbik végét fogja meg a Nagylány délutáni altatásának, úgyis mint jó példával jár elöl. Rövid mesélés, majd fekszik mozdulatlanul - és rendületlenül. Ilyenkor (szinte) fát lehet hasogatni a hátán. Meg ilyesmik. Egy alkalommal Nagylány közli: -Apa, te egy tojás vagy. Válasz: -Jó. Nagylány Apa fejére ül. Kérdés: -Most mit csinálsz? Nagylány: -Melegen tartalak!




Ehhez nehéz bármit hozzátenni, nem úgy, mint a következő tojásételhez. Ha nincs otthon minden, ami a recept szerint kell, bátran helyettesíthetjük a "tölteléket". Jöhet családi (vagy baráti) reggeli vagy könnyű ebéd, akár vacsora, ezt a fogást könnyű prezentálni, hiszen a munka dandárja akár jóval előbb elvégezhető. Reggelire friss piritóst, egyéb napszakokra könnyű salátát kínálok hozzá, így marad hely valami desszertfélének is... :-)




Na, tessék, így készül.

MINDENT BELE tojás (vagy Maxi tojás, esetleg Apafej tojás...)

Hozzávalók

4 személyre
(1 pohár = kb. 250 ml)

10 dkg szeletelt gomba
10 dkg felkockázott cukkini
5 dkg felkockázott sonka v. pirított bacon
fél hagyma aprítva
fél zöld kaliforniai paprika felkockázva (vagy piros vagy sima paprika)
1 gerezd fokhagyma zúzva
2 ek olaj
10 dkg krémsajt
2-3 ek tej
1 tk olvasztott vaj
3 tojás
1 pohárnyi kenyér/zsemlekocka (szikkadt)
10 dkg reszelt sajt (cheddar, gouda v. trappista)

bors

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 175 fokra. A zöldségeket és a hagymát pároljuk puhára az olajon, keverjük bele a sonkát. A keveréket szedjük konyhai papírtörlőre, a nedvességet itassuk fel. Tegyük félre.

Egy nagyobb keverőtálban a krémsajtot, tejet és vajat jól keverjük ki. Keverjük hozzá a tojásokat majd a kenyeret, sajtot és a zöldségkeveréket. Fűszerezzük sóval, borssal.

Vajazzunk ki egy nagyobb jénai tálat, öntsük bele a keveréket. Süssük 175 fokon 35-40 percig, amíg a közepénél is tisztán jön ki a beleszúrt kés. Tálalás előtt hagyjuk állni 10 percet.

Elkészíthető előző este, másnap reggel kb. 15-20 perc állás után ugyanúgy sütjük.

(A képek készítésénél nem volt zöld kaliforniai paprikám: tettem bele pirosat. Nem volt otthon sonka: tettem bele virslit. Volt még egy darab póréhagymám (nem egész, persze), azt is belevágtam. Legközelebb megdobálom összevágott szárított paradicsommal (olajos féle) meg kakukkfűvel, és meglátjuk mi lesz...)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails