Pages

2011. március 14., hétfő

Joghurttorta fügesziruppal

Néha az egyszerű dolgok a legjobbak. Ez a torta is ilyen. Egyszerű elkészíteni, lehetetlen elrontani, és egyszerű megenni is. Ezt most nem is tudom tovább ragozni. (A receptet egy régi Elle-ben találtam.)



Na, tessék, így készül.

Joghurttorta fügesziruppal

Hozzávalók:
(24 cm-es tortaformához)

3 tojás
16 dkg cukor
22 dkg liszt
1 tk sütőpor
reszelt citromhéj
csipetnyi só
8 dkg vaj
1,8 dl joghurt

A sziruphoz:

30 dkg szárított füge
2 citrom leve
30 dkg cukor
1 rúd fahéj
2,5 dl víz


Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 170 fokra, kivajazunk és kilisztezünk egy 24 cm-es tortaformát.

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a citromhéjat, az átszitált lisztet, a sütőport és a sót, majd belekeverjük az olvasztott vajat és a joghurtot.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tésztába (először egy kicsit, hogy fellazítsa a keveréket, aztán óvatosan a maradékot).

A tésztát az előkészített formába öntjük, a tetejét elsimítjuk. Az előmelegített sütőben kb. 1,5 óráig (tűpróbáig) sütjük. (Süthetjük 6 kisebb formában is, ekkor a sütési idő kb. 35 perc.)

A tortát öt percig hagyjuk hűlni a formában, aztán teljesen kihűtjük.

A sütés alatt elkészítjük a szirupot: A hozzávalókat lábosba tesszük, felforraljuk, és kb. 10 perc alatt sziruppá főzzük. (A cukrot a melegítés elején keverjük el, utána nem kell hozzápiszkálni.)

A szirupból kiemeljük a fahéjat, majd az arany-mázat a tortára locsoljuk (kínálhatjuk egy részét az egyes szeletekhez külön is).

Tipp: a szirup egy részét tegyük el (hűtőben), mert isteni lesz legközelebb a palacsintánkhoz is.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails