Pages

2014. május 5., hétfő

Cunkinki felfújt

A cukkini mifelénk cunkinki névre hallgat, de már arra sem sokáig, mert a belőle készült felfújtból rövidesen elfogy a maradék. A felfújt elkészítése több ideig tartott, mint gondoltam volna, de jó hír, hogy szinte bármilyen zöldséggel, akár maradék hozzávalókból is elkészíthető. (Hasonló, kevesebb tojással készült változat Tojás reloaded néven már posztolásra került.)



Na tessék, így készül.

Cukkini felfújt

Hozzávalók:
6-8 tojás
2 cukkini
10-15 dkg ricotta vagy mascarpone
kb. 5 dkg reszelt parmezán (lehet kevesebb, de akár más sajt is jöhet)
1 érett paradicsom (vagy 4-5 koktélpari)
4 szelet toast kenyér kockázva vagy 2-3 szelet egyéb szikkadt kenyér, kis darabokra tépve/vágva
5 friss bazsalikomlevél
só, bors
olívaolaj

Elkészítés

Sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tűzálló tálat kivajazunk.

A cukkinit meghámozzuk, lereszeljük (nagylyukún). A tojásokat kicsit felverjük, mascarponéval simára keverjük. Belevegyítjük a parmezánt, sót, borsot, apróra vágott bazsalikomot, kenyeret. Mehet az előkészített formába.

Paradicsomot feldaraboljuk, tetején elosztjuk, meglocsoljuk olívaolajjal. 30-40 percig sütjük, akkor van kész, ha a közepe is megemelkedett, és a kés tisztán jön ki a közepéből. Na, ez nekem tökre nem negyven perc után volt. A megadott idő után a felfújt peremét körbe-takartam alufóliával, a sütőt feltekertem 200 fokra, és hozzáadtam a légkeverést is. Plusz 10-15 perc kellett neki, a közepe feljött, a széle kicsit megbarnult, a cukkini megpuhult benne. Gyerkőcök vígan tolták.

Változatok: cukkini helyett/mellett mehet bele olajon-hagymán párolt gomba, bazsalikom helyett pesto vagy petrezselyem, parmezán helyett füstölt sajt, és minden változathoz füstölt vagy füstölt-főtt sonka. Sütöttem már muffin formában is, akkor 20 perc alatt elkészült (de a cukkinit előtte megpuhítottam olajon-hagymán).
Mehet reggelire, vacsorára vagy salátával akár ebédre, gyerekzsúrra, barátokkal borozáshoz, mindegy, csak egyétek.

Nyamm.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails