Pages

2010. június 9., szerda

Csokis cappuccinos sajtkrémtorta

A sajtkrémtortában az a jó, hogy szuperfinom. A sajtkrémtortában az a jó, hogy könnyű elkészíteni és nehéz elrontani. A sajtkrémtortában az a jó, hogy hideg. A sajtkrémtortában az a jó, hogy mutatós és laktató, így ideális mindenféle baráti összejövetel feldobására. A sajtkrémtortában az a rossz, hogy gyorsan elfogy, és mire észbe kapunk, csak az emléke (meg a kalóriák) maradnak nekünk.


A sajtkrémtorta tipikusan az a desszert, ami első hallásra bizarrnak tűnik (főleg, ha sajttortaként említjük), de a múlhatatlan szerelem az első falat után fellángol. Aztán igyekezzünk mielőbb digitalizálni a receptet, mert az tuti, hogy sokszor kell majd továbbadnunk (na, ez most épp megtörténik). Aki a sima sajtkrémtortával szerelembe esett, ismerkedjen a csokis változatokkal is, mert érdemes. Ezeknek kell egy nap (vagy kb. 12 óra), hogy összeérjen az ízük, de legalább a prezentálás napján nem lesz vele dolgunk.



Na, tessék, így készül.

Csokis cappuccinos sajtrkémtorta

Hozzávalók
(egy pohár = kb. 250 ml)

15 db zabkeksz (lehet kakaós, ekkor ne keverjünk hozzá kakaóport)
2 ek olvasztott vaj
2 ek cukrozatlan kakaópor
2 tk őrölt fahéj
75 dkg natúr sajtkrém (Philadelphia nagyon finom, de a Parmalat is tökéletes, meg olcsóbb is)
1 pohár cukor
3 tojás
2 ek liszt
12 dkg ét főzőcsoki
2 ek tejszín
1 pohár tejföl
¼ tk só
½ pohár erősre főzött kávé (fele lehet kávélikőr is)
1 ek vaníliaaroma

Tejszínhab, kakaópor a tetejére (opcionális)

Elkészítés:

A sajtkrém, a tejföl és a tojás legyen szobahőmérsékletű. A sütőt melegítsük elő 170 fokra. A kekszet törjük össze (3-4 tekerés a kézi aprítóval, vagy jöjjön a zacskós-sodrófás módszer); a morzsát keverjük össze a kakaóporral, fahéjjal és vajjal. A morzsalékot nyomkodjuk egy levehető oldalú kerek tortaformába, amit előzőleg kivajaztunk, és aminek az alját kibéleltük sütőpapírral. A forma oldalára is nyomkodjunk a morzsából, kb. fele magasságig.

Egy tálas mixerben keverjük simára a sajtkrémet (kb. 1 perc, alacsony fokozaton). Adjuk hozzá a cukrot, keverjük ismét simára. Adjuk hozzá egyenként a tojásokat, majd a lisztet, keverjük simára (ne keverjük túl sokáig). Olvasszuk fel a csokit (vízfürdő fölött, vagy a mikróban – nekem az utóbbi jön be, néhány másodpercig melegítem, aztán jól átkeverem; ne égjen meg). Adjuk a krémhez a tejfölt, a tejszínt, a csokit, majd a kávét (likőrt), a sót és a vaníliát. Keverjük simára, és öntsük az előkészített formába.

Középső rácson süssük 45 percig (a közepe még folyékony-remegős lesz), utána hagyjuk a kikapcsolt sütőben még 45 percig, de az ajtót ne nyissuk ki (sütés közben takarjuk le fóliával, ha nagyon barnul a teteje). Ne süssük túl.

Ha kivettük a sütőből, és kihűlt, tegyük legalább 12 órára a hűtőbe. Tejszínhabbal vagy anélkül tálaljuk, a tetejét megszórhatjuk cukrozatlan kakaóporral.

Tipp: tálaláskor óvatosan lazítsuk meg a szélét egy késsel, vegyük le a forma peremét. A sütőpapír segít a tálra csúsztatni a tortát, így nem kell a sütőlapon szervírozni és azt karcolni a késsel.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails