Pages

2010. június 20., vasárnap

Csokis csokis süti

A csoki jó. A süti jó. A csokis süti éppen ezért jó kitalálás. Annyira, hogy ma, apu szülinapja alkalmából is ez került az ünnepi asztalra - torta helyett. Már többször meggyanúsított, hogy valami cukrászdában szerzem be, de az az igazság, hogy ezt a finomságot egyszerűbb elkészíteni, mint felöltözni és elindulni a nevezett intézménybe.




És ami ma derült ki: a csokis csokis süti intenzíven kihozza a badacsonyi óvörös isteni zamatát (köszönjük, Mr. Szeremley). Mert az ugye evidencia, hogy a kávé és a pohár tej eleve enek az omlós sütinek lett kitalálva kísérőül.




Na, tessék, így készül.

Csokis csokis süti

Hozzávalók:
(kb. 25 db, 1 pohár = kb. 250 ml)

2 pohár liszt
2/3 pohár cukrozatlan kakaópor
1/2 cs. sütőpor
1/2 tk só
20 dkg vaj
1/4 pohár cukor
1/4 pohár barna cukor
1 ek vaníliaaroma (vagy 1 cs vaníliás cukor)
2 tojás
10 dkg ét főzőcsoki
2 ek narancslekvár

Elkészítés:

A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, és tovább habosítjuk. Ha egynemű, egyenként belekeverjük a tojásokat (ne keverjük sokáig).

A lisztet elkeverjük a kakaóporral, sütőporral és sóval, majd a vajas keverékbe dolgozzuk. Hozzáadjuk a vaníliát, a lekvárt és az apró darabokra tört csokoládét. A massza lágy lesz.

Ha később sütjük, a tésztát tegyük a hűtőbe. Ha azonnal megsütjük, akkor a sütőt előmelegítjük 170 fokra, és egy (vagy inkább két) tepsit kibélelünk sütőpapírral. A masszából kis golyókat formázunk (kb. 3 cm átmérővel), majd enyhén lelapítjuk és elrendezzük őket a sütőlapon (1-2 cm helyet hagyjunk a sütik között). Középső állásban 9 percig sütjük, majd a sütőből kivéve a még forró sütőlapon pihentetjük. Egy perc után a sütőpapírt süteményrácsra húzzuk, a sütiket itt hagyjuk kihűlni. A következő adagot a kissé kihűlt tepsire rakjuk.

Tipp: a sütik melegen nagyon képlékenyek, ahogy hűlnek, úgy keményednek meg, bár a lekvár miatt omlós marad mind. Ha sütés előtt legalább fél órára hűtőbe tesszük, biztosan nem terül szét túlságosan a sütés alatt. Jól záródó dobozban eláll(na) egy-két hétig, de ne legyenek illúzióink, három napnál tovább még spórolva sem tart tovább a készlet. A sütési időt pontosan tartsuk be, különben megég, kiszárad, vagy nem sül meg. Akkor hajrá! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails