Egy ideje leszoktam a klasszikus ecetes-vizes saláta készítéséről. Nem mintha nem szeretném. ("Dehogynem, hát DE!!!" - hogy lányomat idézzem; mert emlékszem még, hogy egyszer rég a hétvégi ebédek után apuval a saláta levét is kiittuk a tálkából.) Viszont a nagy konyhai sürgés-forgás és kotyvasztás közepette rendszeresen az utolsó pillanatban jut eszembe, hogy PERSZE, a salátát megint elfelejtettem. És ugye, az ecetesnek kell egy kis idő, amíg összeérik.
Na, itt jön a képbe az ecetes-olajos öntet. Ez gyors, és csak frissen összedobva az igazi. Rengeteg változata létezik; tulajdonképpen, akárki előrukkolhat egy újabb ízesítéssel. Én valahogy leragadtam Joanne Harris, a Csokoládé írójának receptjénél (A francia konyha c. szakácskönyvből). Ő sült kecskesajt körítéseként alkalmazza.
Na, tessék, így készül.
Saláta mustáros öntettel
Hozzávalók:
(4 személyre)
20 dkg vegyes salátalevél
1 tk magos mustár
1 tk dijoni mustár
2 ek almaborecet
tengeri só
frissen őrölt feketebors
6 ek extraszűz olívaolaj
Elkészítés:
Az öntet hozzávalóit egy tiszta befőttesüvegben jól összerázom, és máris mehet a megmosott, megszárított és kisebb darabokra tépett salátára. Egy kicsit összeforgatom, és HAMM.
Lehet turbózni aprított dióval, fekete olívával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése