Pages

2010. június 18., péntek

Hideg mandarinleves

Talán kompromisszumot kéne kötnöm. Talán korábban kéne keljek hétvégén, talán hétköznap kéne takarítsak, talán nem kéne ragaszkodni a nagy délelőtti családi sétához, vagy talán előző nap kéne elkészítsem az ebédet. De nincs kedvem a kompromisszumhoz. Ha az ebéd nincs meg tokkal-vonóval egy óra alatt, inkább el se kezdem. Na, ilyenkor jönnek jól a vendégségek során bezsákolt receptek. Mert a vendégségnél időprésben van az ember, mégis valami finomat szeretne villantani. (Nem, nem úgy...). Ezt a levest is így vettem fel a kedvenceim közé, köszönet érte Pesztónak.

A következő levest jól behűtve pohárban is tálalhatjuk, így egy nyári délutáni beszélgetést is feldobhatunk vele. A turbó fokozathoz nyugodtan készítsük el a fűszerkivonatot előre, és fagyasszunk is le belőle a következő adaghoz.







Na, tessék, így készül.

Hideg mandarinleves

Hozzávalók:
(4 személyre)

3-4 1-2 szegfűszeg (a sok szegfűszegtől keserű lesz)
1-2 egész fahéj
3-4 gerezd citrom vagy lime
1/2 narancs
2-3 ek cukor (ízlés szerint)
Csipet só
3 dl tejszín
6 dl tej
2 mandarinkonzerv
1-2 dl száraz fehérbor (el is hagyható)
citromlé

Elkészítés:

A fűszerkivonathoz kb. fél liter vízzel összeforraljuk a fűszereket, a citrom- (vagy lime-) és a narancs gerezdeket. Ha kb. harmadára forraltuk, cukorral és kevés sóval ízesítjük.

A mandarinkonzerveket levükkel együtt pürésítjük, összekeverjük a tejjel, tejszínnel és a fűszerkivonattal. Ízlés szerint citromlével, fehérborral és cukorral ízesítjük, majd jól behűtjük. Citromfűvel, lime karikával díszíthetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails